Grondframe en nokversteviging

Wat betekent dit voor de tent?

Bij sommige tenten lees je dat deze zijn uitgerust met een grondframe en nokversteviging.
De volgende categorien tenten hebben een nokversteviging en grondframe:

Wat wordt er bedoeld met een grondframe?

Een grondframe bestaat uit buizen en koppelstukken waarmee de staanders van en tent worden gekoppeld aan buizen die over de grond lopen. De tent wordt een heel stuk stabieler als deze beschikt over deze buis over de grond. Door de staanders onderaan ook te koppelen wordt de tent wordt als het ware 1 geheel. De buizen uit het grondframe worden vastgezet in de koppelstukken door middel van de oogbouten. Het grondframe is gemakkelijk gedeeltelijk weg te halen of weg te laten. Het voordeel hiervan is dat je overal een ingang kunt maken die niet wordt geblokkeerd door de buis over de grond. Een ander voordeel van het grondframe is het feit dat de zijwanden ook met elastieken aan de onderkant aan het frame kunnen worden bevestigd. De zeilen staan op deze manier een stuk strakker in de tent.

Wat betekent een nokversteviging in de partytent?

De meeste partytenten hebben 1 buis richting de nok, dan een koppelstuk en aan de andere kant 1 buis weer naar beneden. De nokversteviging bestaat uit een dwarsligger tussen die 2 buizen die van beide kanten naar de punt toe lopen. Door deze 2 buizen aan elkaar te verbinden wordt de tent natuurlijk een stuk stabieler en verhoogt dit de draagkracht van het nokframe. Je kunt namelijk prima aan de nokverstevigingsbuis gaan hangen.

Er zijn 2 types nokverstevigingen bij de bovengenoemde tenten:


Type 1 : Voor alle tenten tot en met 4 meter breed:
Deze nokversteviging is een enkele buis tussen de beide lange buizen die naar de punt wijzen wat wordt vastgezet met een klem om die buizen.
Daarnaast worden er bij dit type stalen haken en spanschroeven geleverd die de tent in de lengte in verband houdt.
Type 2: Alle tenten vanaf 5 meter breed
De nokverstevigingsbuis van deze tenten bestaat uit buizen die vastzitten aan een koppelstuk halverwege deze tent. In het midden worden deze buizen weer gekoppeld aan een buis die verticaal staat om een verbinding te maken met het bovenste koppelstuk.
Daarnaast is ook dit frame uitgerust met extra buizen in de lengte om extra draagkracht en stabiliteit te garanderen.

Wanneer kies je voor een tent met grondframe en nokversteviging?

Wil je de tent langer achtereen laten staan? Bijvoorbeeld meer dan 3 weken dan is een tent met deze extra’s erg aan te raden. Vooral als deze op een publieke plaats of erg in de wind staat. Een goede verankering aan de ondergrond door middel van bijvoorbeeld een stormbandenset is hierbij altijd een vereiste.